icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98
NAS ağa bağlı depolamanın İngilizce karşılığının baş harflerinin kısaltılmasıyla (Network Attached Storage) tanımlanan depolama cihazlarının genel adıdır. SAN/ DAS ile karıştırılabilmesine rağmen en basit açıklaması ağ üzerinden erişim sağlanabilen herhangi bir sunucu veya bilgisayar gereksinimi duymayan depolama cihazlarıdır. DAS'lar Thunderbolt, USB, E-Sata gibi doğrudan bağlantı ile çalışırken NAS cihazları network bağlantısı kullanır. nas kurtarma, nas veri kurtarma

Synology, Qnap, WD, Lacie, Zyxel, Dell, Buffalo, TerraMaster gibi markaların Nas cihazları ülkemizde oldukça geniş ürün yelpazesine sahiptir. Bunların dışında yüzlerce farklı üretici rekabetin içerisindedir. Markası ve modeli ne olursa olsun GOLD DATA tüm Nas cihazlarına hizmet vermektedir.

nas veri kurtarma

NAS Cihazlarında Karşılaşılan Veri Kayıpları

NAS cihazlarında tek disk kullanılabildiği gibi piyasada oldukça fazla sayıda genişletilebilen Nas cihazları mevcuttur.

Tek disklik bir nas cihazı ile birden fazla disk kullanan Nas cihazları arasındaki en önemli fark disk sayısı değil, aynı zamanda birden fazla diski RAID yapılandırma ile kullandırtmasıdır. Günümüzde Nas cihazları azami disk sayısı karşılandığında hemen hemen bütün RAID yapılarını kullanabilmektedir. RAID-0, RAID-5, RAID-6, RAID-10 en çok tercih edilen RAID seviyeleridir.

Gerek bireysel gerekse kurumsal ihtiyaçları oldukça başarılı bir şekilde karşılayan Nas cihazlarında veri kaybı yaşamak mümkündür. Günümüzde üreticiler veri kayıplarına karşı oldukça kullanışlı ve güvenli çözümler sunmalarına rağmen veri kaybı yaşanabilmektedir. Çünkü bu sistemlerin takibi, bakımı, izlenmesi ve dış faktörlere bağlı bir çok faktör devreye girmektedir.

En sık karşılaşılan Veri kaybı nedenleri

1- Nas Cihazı Arızaları :İster küçük ölçekli ister kurumsal ölçekte profesyonel cihazlar olsun maalesef arızalabilmektedir. Bu öngörülemeyen ve kendiliğinden oluşabilen durumlar olabilmektedir.

2-Kullanıcı Hataları: En çok karşılaşılan veri kaybı nedenlerinden biride kullanıcı hatalarıdır. Depolama biriminin silinmesi, yanlışlıkla yeniden oluşturulması, sıfırlanması, cihazın yapılandırmasında yapılan hatalar, disk değiştirme sırasında yapılan hatalar gibi bir çok kullanıcı kaynaklı hatayla laboratuvarımıza başvurularla karşılaşmaktayız.

3-Doğal Afetler: Yangın, Sel, Deprem gibi doğal afetler ön görülemez durumlardır. Can ve mal kaybına yol açabilen bu afetler aynı zamanda ciddi veri kayıplarına yol açabilmektedir.

4-Güvenlik Açıkları ve Fidye Saldırıları: Fidye saldırıları günümüzde çok büyük bir ekonominin döndüğü siber saldırılardır. Nas cihazları doğası gereği bir ağa bağlı çalıştıkları için bu ağa hackerler tarafından sızma gerçekleşebiliyor ve bu kişiler tarafından tüm datalar özel algoritmalar kullanarak şifrelenebilmektedir.

5-Disklerden Kaynaklı Veri Kayıpları: Nas cihazı içerisinde kullanılan disklerin bir veya bir kaçının arızalanması oldukça yaygın bir veri kaybı senaryosudur.

Veri kaybı nedeni ne olursa olsun GOLD DATA tüm senaryolarda veri kurtarma desteği vermektedir.

NAS Cihazından Veri Kurtarma

Nas cihazlarından veri kurtarma tüm veri kurtarma işlemleri gibi bu alanda uzmanlık isteyen, hata kaldırma toleransı olmayan oldukça spesifik işlemlerdir. GOLD DATA tüm cihazlarından veri kurtarma işlemleri gerçekleştirebilmektedir.

Bir nas cihazı arızası yaşadığınız zaman yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenlerde çok önemlidir.

  • Anormal sesler, okuma ve yazma hızlarında yavaşlama-donmalar, dosya ve dizinlerde kendi kendine oluşan eksilmeler fark ettiğiniz zaman sistemi hemen kapatarak GOLD DATA RAID uzmanlarından destek alınız.

  • Birden fazla disk kullanan Nas cihazında disklerden biri bozulduğunda yeni disk takmadan evvel aktif çalışan sistemde mutlaka tüm dataların yedeğini almalısınız.

  • Üretici yazılımı güncellemesi (firmware ), yönetim arayüzü aracılığıyla disk ekleyerek alan arttırma vb işlemlerden önce mutlaka tüm önemli datalarınızın yedeğini almalısınız.

  • Dosya sistemine erişim sağlayamadığınız durumlarda panikle yeniden dosya sistemi oluşturma, cihazı sıfırlama gibi işlemlerden uzak durunuz..

  • Nas cihazınıza imkanlar dahilinde mutlaka kesintisiz ve stabil enerji sağlamalısınız.

Laboratuvarımıza başvurulan Nas cihazlarından veri kurtarma talepleri vakaların % 90'ın üzerinde başarı sağlamaktayız. Veri kurtarma işlemlerinin başarısız olduğu durumlarının en başında, kullanıcının kendi veri kurtarma denemeleri, gerekli uzmanlığa sahip olmayan kişi veya kurumlarca yapılan kurtarma teşebbüsleridir.

Bu yüzden veri kaybı yaşadığınız zaman panik yapmayın, cihazı kapatın ve bir veri kurtarma uzmanından yardım alın. 444 36 98 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabileceğiniz gibi acil durumlarda destek@goldverikurtarma.com üzerinden doğrudan RAID ve NAS cihazı uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.