icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

HD veya HDD olarak anılan sabit disk sürücüsü, dijital içeriklerinizi depolama görevi gören bir depolama aygıtıdır. Uygulamalar, müzikler, resimler ve daha birçok farklı formatta dosya türü, harddisklerde depolanabilir. Harddiskler, verilerinizi saklamanızı, internet üzerinden paylaşmanızı veya uygulamalarınızı çalıştırmanızı mümkün kılar.

harici-hdd-nedir

Harddisk Nedir?

Harddisk, sabit disk sürücüsü veya sabit disk gibi farklı şekilde isimlendirilen HDD, boyutu ne olursa olsun bilgisayar ve diğer elektronik cihazlar için bir veri depolama aygıtı olarak tanımlanabilir. Harddiske yüklenen bilgiler, kullanıcı tarafından silinene kadar veya üzerinde bir değişiklik yapılana kadar cihazda yer alır. Cihaz kapansa dahi, içerikler diskte kalıcı olarak durur. 

Harddisk (HDD) Ne İşe Yarar?

Harddiskin ne işe yaradığını anlamak için sabit diskin çalışma performansını bilmek önemlidir. Sabit diskler, manyetik yüzeylere sahip metal bir plakadır ve sabit disk sürücüsünün bir bileşenidir. Sabit sürücü ekipmanı, diskin yüzeyini okuyabilir ve diske bilgi kaydedebilir. Kişisel cihazlarda ve veri depolama ihtiyacı bulunan tüm cihazlarda kullanılabilmektedir.

Sabit Sürücülerin Yapısı ve Çalışma Prensipleri

Sabit sürücüde, bir aktüatör kolu düzeneği, diskten okuyabilmesi ve diske yazabilmesi için plaka silindirlerini yerleştirir. Okuma yazma kafaları bu işlevler için aracı görevi görür. Geleneksel bilgi işlemde, sabit disk, verileri bir iş istasyonunda veya kişisel bilgisayarda depolamak için kullanılan dahili yapıydı. Harici diskler, yumuşak dahili ortamlara sahip oldukları için “disketler” olarak adlandırıldı. Yeni sürücü türlerinin ortaya çıkması, disket teknolojisini büyük ölçüde geçersiz hale getirdi. Böylece bilgisayarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılabilecek daha yüksek depolama alanı özellikleri geliştirildi.

Sabit Sürücülerin Depolama Mantığı

Sabit diskler günümüzde, ya bir dahili disk sürücüsünün parçası ya da bir bilgisayara bağlanan harici bir sürücü şeklinde çalışabilir. Dahili ve harici sürücüler, birçok yürütülebilir programı depolamak için ortak bir yöntem kullanır. Ayrıca, verileri bir dizüstü veya masaüstü bilgisayardan ayrılabilen farklı bir sürücüde tutmak için kararlı bir yol sağlarlar. Dikey Manyetik Kayıt (PMR) adı verilen bir teknoloji, sabit sürücünün depolayabileceği veri miktarını artırmaktadır.

Sabit sürücüler, flash sürücüler de dahil olmak üzere diğer yeni teknolojilerle rekabet halindedir. Flash sürücü, yeni bir veri depolama biçiminin dairesel sabit disk teknolojisinin yerini aldığı bir katı hal sürücüsüdür. Sabit sürücü ve yarıiletken sürücü genellikle bilgisayarla aynı USB bağlantılarını paylaşır, ancak verilerin kaydedilme ve saklanma şekli farklıdır.

Harddisk (HDD) Çeşitleri Nelerdir?

HDD lerin her biri farklı fiyat aralığına, farklı depolama kapasitelerine, farklı okuma ve yazma hızlarına ve farklı arayüzlere sahip çeşitlere sahiptir. Aynı zamanda sürücü ve bilgisayarlar arasındaki bağlantı türüne göre hard disklerde farklı tasarım ve modellere rastlamak mümkündür. 

Paralel ATA

Paralel ATA, gelişmiş tümleşik sürücü elektroniği (EIDE) olarak da bilinir. En eski sabit sürücülerden birisidir, ilk olarak 1986'da batı Western Digital ve Compaq tarafından CD, DVD ve uyumlu sabit sürücüler için geliştirilmiştir.

Bu diskler, aygıtları ve sabit sürücüleri bilgisayara bağlamak için bir sürücü arabirimi kullanır. 40 veya 80 telli yapıya sahip şerit kablolar kullanır ve verileri aynı anda paralel olarak 16 bitlik ceplere aktarır. PATA, saniyede 133MB veri aktarım hızı sağlar. Ayrıca, birkaç veri bitinin transferini tanımlayan paralel sinyalleme teknolojisine de bağlıdır.

Seri ATA (SATA)

Günümüzde daha iyi performans sunması nedeniyle, SATA sabit sürücüleri hem masaüstü bilgisayarlarda, hem sunucularda hem de dizüstü bilgisayarlarda PATA'nın yerini almıştır.

150/300/600MBs/s aktarım hızlarına sahip oldukları ve kabloları daha esnek ve daha ince olduğu için verileri daha hızlı aktarırlar.

Paralel sinyalleme teknolojisinden farklı olarak, verileri bir seferde bir bit aktaran seri sinyalleme teknolojisini kullanırlar.

Ayrıca PATA'dan daha ucuzdurlar ve daha az güç tüketirler, bu da onları günlük kullanımımızda hala geçerli kılar.

Küçük Bilgisayar Sistem Arayüzü (SCSI)

Küçük bilgisayar sistemi arabirimi (SSCI) de farklı hdd türleri arasındadır. Bilgisayar ve tarayıcılar, yazıcılar, CD sürücüleri, vb. çevresel aygıtlar arasında veri bağlantısına ve aktarımına izin verir.

Hem dahili hem de harici olarak cihazlara bağlanır. En önemli donanım avantajlarından birisi büyük miktarda veriyi depolayıp aktarabilmesidir. 

SSD veya Katı Hal Sürücüleri

SSD (Solid State Disk)'nin en önemli özelliklerinden biri içerisinde yer alan herhangi bir haraketli parçanın bulunmamasıdır. Böylece disk üzerinde bulunan verileri yarı iletken bir cihazda saklar.

Cihazda hareketli parçalar yerine depolanan veriler, hasar görme ihtimalini azaltmış olur. Ayrıca SSD’lerden veri kurtarmak mümkündür.  

Solid State-Disk’ler, daha hızlı veri erişimi sağlar ve mobil aktarımlar için de kullanılabilir. SATA sabit sürücülerden ortalama 3 kat daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. 

Sabit Disk Güç Kablosu Nedir?

Sabit sürücü güç kabloları, sabit disk sürücülerini ana kartın güç bağlantısındaki güç kaynağı birimine (PSU) bağlar. Basit bir ifade ile sabit diskleri ve anakartları birbirine bağlayan hatlar olarak tanımlayabiliriz.

Sabit Disk Güç Kablosu Türleri Nelerdir?

Genellikle bir hard diskte güç kaynağı ve veri aktarımı için ayrı ayrı farklı arabirimler bulunur. Hem güç hem de veri bağlantısı için aynı arayüze sahip sabit diskler vardır. Yani, hem veri hem de güç aktarımı için sürücüyü ana karta bağlamak amacıyla yalnızca bir bağlantı kablosuna ihtiyacınız vardır.

SMD

1970’lerde mini bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanan SMD, bir tür depolama modülü aygıtıdır. Bit seri veri arabirimi olarak da ifade edebileceğimiz bu aygıt, Control Data Corporation tarafından geliştirilmiştir. 

ST-506/ST-412/ST-412RLL

1980’lerde tanıtılan ST-506, ST-412, ST-412RLL, veri kodlama yöntemi olarak MFM (Modied Frequency Modülation) ya da RLL (Run Lenght Limited) kullanan, küçük sabit diskler için tercih edilen bir seri veri arabirimi çeşididir. 

ESDI

1990’lara doğru tanıtılan Enhance Small Disk Inferface (ESDI), daha yüksek veri aktarım hızına sahip olan fakat yapısı itibariyle ST-412’ye benzeyen bir arayüzdür. 

CTL-I

IBM tarafından 1970’lerin başında tanıtılan Denetleyici Arabirimi (CTL-I), 8 bitlik bir disk arabirimidir ve bilgisayarların sabit sürücülerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 

SCSI

Küçük Bilgisayar Sistemi Arayüzü (SCSI), 1980’lerde tanıtılan farklı bir seri arayüzdür. 2000’lerin başında birçok işletme, sunucuları için harddisklerin sistem entegrasyonu sorunlarını minimuma indirgemek için SCSI arayüzünü kullanmıştır. 

PATA

Şuanda ST-506 ve ST-412 gibi seri veri arabirimlerinin yerini alan Parallel AT (Paralel ATA – PATA), 1990’lara doğru tanıtılan bir seri arabirimidir. 

FC

Sabit bir protokol olan FC (Fiber Kanal), kurumsal sabit disklerde SCSI’nın yerini almıştır. Çoğunlukla harddisklerde FC-AL (Fiber Kanal Tahkim Döngüsü) bağlantı teknolojisine sahiptir. 

SAS

Daha iyi veri aktarım hızlarına ulaşan SAS (Seri Bağlı SCSI), yeni nesil bir seri iletişim protokolü olarak tanımlanabilir. 2004’te tanıtıldığı günden bugüne dek kurumsal harddiskler için en çok tercih edilen arabirimlerden birisi haline gelmiştir.