Gereksinimlerinize göre en iyi seçeneği belirleyebilmeniz için SSD ve HDD arasındaki farkları çeşitli yönleriyle ele aldık.
Kullanıcı, sistem üzerinde herhangi bir faaliyet gerçekleştirdiğinde, sistem depolaması olarak adlandırılan bir belleğe ihtiyaç duyar. Bu bellek, depolama olarak tanımlanır. Depolama, gerçekleşen tüm görevlerin ve aktivitelerin kaydını tuttuğu ve gelen girdiler için bellekte bir boşluk bıraktığı için sürecin en önemli unsurudur. Sistem iki çeşit bellek ile donatılmaktadır:
-
Dahili Depolama: Sistemdeki uygulamaları ve diğer verileri depolamak amacıyla sistem tarafından kullanılabilecek belleği ve alanı ifade eden sistemin deposudur.
-
Harici Depolama: Harici olarak eklenen ve sistem dışındaki verileri depolamak için kullanılabilen depolama türüdür. Flaş bellek, buna bir örnektir.
Bilgisayar Belleği Ölçümü
Bilgisayarlardaki bellek bit olarak tanımlanır ve belleği ölçmek için daha yüksek veri birimlerine ihtiyaç duyulur. Bunları rakamsal olarak tanımlayacak olursak:
-
1 bayt = 8 bit
-
1 kilobayt (K/Kb) = 2^10 bayt = 1.024 bayt
-
1 megabayt (M/MB) = 2^20 bayt = 1.048.576 bayt
-
1 gigabayt (G/GB) = 2^30 bayt = 1.073.741.824 bayt
-
1 terabayt (T/TB) = 2^40 bayt = 1.099.511.627.776 bayt
-
1 petabayt (P/PB) = 2^50 bayt = 1.125.899.906.842.624 bayt
-
1 eksabayt (E/EB) = 2^60 bayt = 1.152.921.504.606.846.976 bayt
HDD Nedir?
HDD (Hard Disk Drive), sabit disk sürücüsü anlamına gelir. Verileri, eylemleri ve diğer aktiviteleri depolamak için kullanılan depolama aygıtıdır. HDD diskler, sistemde depolama hizmetini sağlar ve sistemde gerçekleştirilen eylemlerin hafızasını tutar.
HDD’nin özellikleri şu şekildedir:
-
Artık HDD'ler, kullanıcının verilerini herhangi bir kötü amaçlı tehdide karşı şifreleyen güvenli şifreli ürün yazılımı özelliği ile birlikte sunulmaktadır.
-
Birçok üretici, daha az sürtünme uyguladığı ve sürücü ömrünü uzattığı için helyum sızdırmaz HDD'leri kullanmaya başlamıştır.
-
Üreticiler, Isı Asistanı tabanlı Manyetik Kayıt geliştirmeyi ürünlerine uyarlamaya çalışıyor. Isı, verilerin manyetik olarak kaydedilmesini sağlar. Bu nedenle HDD üreticileri, kararlı bir prototip geliştirmek için bu teknolojiye güveniyor.
Neden HDD?
Sabit disklerin, sistemin en önemli parçalarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Tüm eylemler ve veriler sabit disklerde saklanır. Sabit diskler olmadan sistemi başlatamaz, herhangi bir dosya indiremez veya bilgisayarda herhangi bir oyun oynayamazsınız. Sabit diskler, sisteminizde gerekli tüm veri ve girişlerinizi saklayan bellek aygıtlarıdır. Geleneksel sabit diskler, kullanıcılara istediği hız değerlerini sunmasa da, yeni nesil HDD’ler ile hız sorunları büyük ölçüde giderilmiştir. Fakat SSD kadar hızlı değildir.
HDD’nin Öne Çıkan Kullanım Alanları
-
Verileri Stoklama: Daha ucuz oldukları ve dolayısıyla aynı fiyata SSD'lerden daha fazla bellek sağladıkları için verileri indirmek ve yığınlamak istiyorsanız, HDD'ler en iyi seçimdir.
-
Editörler: Editörler, veri depolamak amacıyla daha fazla alan sağladıkları için HDD'leri kullanmaktadır.
SSD Nedir?
SSD (Solid State Drives), Katı Hal Sürücüsü anlamına gelir. SSD’ler, daha hızlı bir çalışma sistemine sahip oldukları ve verileri aktarmak için flash bellek teknolojisini kullandıkları için depolama aygıtlarında yeni bir devrimdir.
Neden SSD?
Dizüstü bilgisayarların piyasaya çıkmasıyla, pil tasarrufu yapmanın verimli yollarına duyulan ihtiyaç arttı. Yakında, tüm dünya pilden tasarruf etmenin yollarını arıyordu. Ardından, sistemin pilini koruyan bir güç kaynağı içeren SSD'ler olarak adlandırılan depolama aygıtındaki devrim geldi.
SSD'lerin Öne Çıkan Kullanımları
-
Oyuncular: Oyuncular, oyunlarının gecikmeden çalışmasını sağlamak için veri depolama alanı aramaya devam ediyor. SSD, harika bir oyun ve deneyim ile sağlar.
-
Kurumlar: Özellikle hızla yarışan kurumlar, görevlerini daha kısa sürede gerçekleştirebilmek adına SSD’leri tercih ediyor. Okuma yazma hızına göre SSD’ler farklı özelliktedir.
HDD ve SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?
HDD |
SSD |
HDD’ler daha ucuzdur. |
SSD’ler çok daha maliyetlidir. |
HDD'ler, SSD'lerden nispeten daha yüksek belleğe sahiptir. 16 TB'a kadar dosya depolayabilirler. |
SSD'lerin maksimum kapasitesi yaklaşık 2 TB'dir, bu da sisteminizde veri ve dosya depolamanıza olanak tanır. |
HDD'ler daha yavaştır. |
SSD'ler, HDD’nin hızına göre nispeten daha hızlıdır. |
HDD'ler daha güvenilir ve dayanıklıdır. |
SSD'ler tamamen paketlenmiştir ve güvenilirdir. |
HDD'lere erişilmesi ve çalıştırılması için bir güç kaynağı gerekir. |
SSD'ler kendi güç kaynaklarıyla donatılmıştır. |
Hard disklerin nispeten daha kısa bir donanım ömrü vardır. |
SSD'lerin donanım ömrü daha uzundur. Daha doğrusu, yeni nesil SSD’ler daha uzun ömürlüdür. |
SSD ile HDD Aynı Anda Çalıştırılır Mı?
Cihazınızın konfigürasyonunu kontrol etmeniz gerekiyor. HDD yuvası ile birlikte bir SSD yuvası varsa, dizüstü bilgisayarınızda hem SSD hem de HDD çalıştırılabilir.
SSD ile HDD Arasındaki Hız Farkı Nedir?
SSD'ler kesinlikle HDD'lerden daha iyi performans gösterir. Dosya aktarımı, dosya açma, PC önyükleme vb. işlemler, SSD'de daha hızlı gerçekleştirilir. Tipik bir sabit sürücü (HDD) saniyede 50-120 megabayt yazabilir ve okuyabilir, bir SSD ise saniyede 200-500 megabayt işleyebilir, okuyabilir ve yazabilir. Ancak PCIE veya M.2 SSD'ler saniyede 1,4 gigabayt yazabilir ve okuyabilir. Bu, SSD'de dosya açma hızının geleneksel bir sabit sürücüden %30 ila %50 daha hızlı olduğu anlamına gelir. Yani SSD, HDD’ye göre 2 kat daha hızlıdır diyebiliriz.
HDD’ler, SSD ile Değiştirilebilir Mi?
Evet, SSD'ler aynı zamanda depolama aygıtı oldukları ve HDD'lerden nispeten daha hızlı oldukları için HDD'lerle değiştirilebilir.