icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

FAT32 kullanıcıların sıklıkla adını duyduğu ancak birçok zaman ne olduğundan tam olarak emin olmadıkları sistemlerden biridir. Temel olarak FAT32 farklı işletim sistemlerinde kullanılabilen bir dosya sistemidir. Bir dönem aktif bir şekilde kullanılan FAT32 dosya sistemi, yerini zaman içerisinde yeni ve gelişmiş sistemlere bırakmıştır. Bununla birlikte hala kimi cihazlarda bu sistemin kullanıldığını görebilirsiniz.

FAT32 dosya sistemi nedir ve ne işe yarar sorularından önce, dosya sisteminin ne olduğunu açıklamak daha faydalı olacaktır. Bu sayede FAT32’nin ne olduğu ya da ne olmadığına dair soru işaretlerinizi daha kolay biçimde giderebilirsiniz.
FAT32 Dosya Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dosya Sistemi Nedir?

Dosya sistemi, dosyaları farklı yöntemler kullanılarak depolama aygıtında ayrıştırmanın, organize etmenin ve depolamanın yolu olarak açıklanabilir. İşletim sistemlerine bağlı olarak birçok farklı dosya sistemi kullanılabilir. Her bir dosya sisteminin, dosyaları organize etmek ve saklamak konusunda farklı yöntemleri vardır.

Farklı dosya sistemleri daha hızlı ya da daha güvenli olarak ön plana çıkabilmektedir. 1970’li yıllardan bu yana dosya sistemleri hızlı bir dönüşüm ve gelişim kaydetmektedir.

Tüm bunlara karşın dosya sistemleri, yalnızca depolama alanı bölümü olarak tanımlamak hatalı ve eksik olacaktır. Bu sistemler, dosyaların nasıl düzenlendiğine, hangi bölüme yerleştirildiğine, dizinlere ekleniş biçimlerine, güvenliklere, hızlarına ve verilerin nasıl ilişkilendirildiğine kadar birçok farklı görev ve sorumluluk üstlenmektedir. Sabit disk ya da taşınabilir disklerin tamamında mutlaka bir dosya sistemi kullanılmaktadır.

Kullandığınız işletim sistemlerinde dosyaların açılabilmesi, içeriklerin görüntülenebilmesi ve cihaza dosya kaydedilebilmesi için bir dosya sisteminin tanımlanması gerekmektedir.

Dosya sisteminin ne olduğunu açıkladığımıza göre şimdi FAT32 dosya sisteminin ne olduğunu ve özelliklerini detaylarıyla inceleyebilirsiniz.

FAT32 Nedir?

FAT32 dosya sisteminin ilk kullanılmaya başlandığı işletim sistemi Windows 95’tir. Bunun ardından NTFS’nin çıkışına kadar tüm işletim sistemlerinde FAT32 aktif bir biçimde kullanılmıştır.

FAT dosya sistemi beraberinde birçok yeniliği de getirmiştir. Ortaya çıktığı dönemde en büyük avantajı diğer işletim sistemleriyle de tam uyumlu şekilde çalışabilmesidir. FAT32; Windows, Linux ve MAC OS gibi farklı işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yani FAT32 dosya sistemi, diğer işletim sistemlerine kolaylıkla taşınabilmektedir.

Bu dosya sisteminin en büyük dezavantajı ise büyük dosyalar ile çalışmamasıdır. Bu sistemde maksimum dosya boyutu 4 GB olarak belirlenmiştir. Kullandığınız USB bellek, FAT32 dosya sistemini barındırıyorsa, 4 GB’dan daha büyük dosya boyutları taşınamamaktadır. Bu sistemde maksimum birim hacmi ise 8 TB olarak belirlenmiştir.

FAT32’nin ardından NTFS’nin geliştirilmesinin en büyük nedeni maksimum birim hacminin yetersiz olmasıdır. Zamanla dosya boyutları büyüdükçe, FAT32 bu ihtiyacı karşılayamayan bir hal almıştır. Bu sebeple NTFS geliştirilmiştir. Hali hazırda 32 GB’dan daha küçük boyutlardaki USB belleklerde hala FAT32 dosya sistemi kullanılmaktadır. Bunun temel sebebi ise FAT32’nin diğer sistemlerle uyumlu olmasıdır.

FAT32 Dosya Sisteminin Özellikleri

FAT32 dosya sisteminin en büyük özelliği diğer işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmesidir. Ancak bunun yanı sıra birçok farklı özellikten de bahsetmek mümkündür.

FAT32 dosya sistemi ikili – boot ihtiyaçlar için oldukça ideal bir sistemdir. Bunun yanı sıra MS-DOS sistemini de desteklemektedir. Bunun yanı sıra uzun dosya isimlerini de desteklemektedir. FAT32 ile dosya ve klasör isimleri maksimum olarak 255 karaktere kadar yazılabilmektedir. Yine bu isimlerde Unicode karakterler de desteklenmektedir.

FAT32’de maksimum birim hacmi 8 TB iken maksimum dosya boyutu ise 4 GB’tır. Bu durum günümüzde kullanılan dosyaların boyutlarının giderek büyümesiyle birlikte bir dezavantaja da dönüşmeye başlamıştır. FAT32 hem sabit disklerde hem de USB bellekler de kullanılabilen bir teknolojiye sahiptir.

FAT32’den NTFS dosya sistemine geçiş için birçok farklı sebep doğmuştur. Bunlardan biri de, artık dezavantaj olarak kabul edilebilecek şekilde, FAT32’nin kullanımının giderek azaldığı için günümüz teknolojisinde bazı uyum sorunları yaşaması gelmektedir.

FAT32 Neden Harici Aygıtlarda Kullanılmaktadır?

Tescilli dosya sistemleri, benzersiz özelliklerden faydalanabilmektedir. Bu sebeple yalnızca cihazınızla kullandığınız dâhili diskler açısından harika sonuçlar verirler. Ancak NTFS gibi dosya sistemleri, diğer işletim sistemleriyle iyi biçimde çalışamamaktadır. TV, oyun konsolu ve benzeri USB bağlantı noktasına sahip cihazlara harici depolama bağlanması gerektiğinde, bu sistemler her zaman çalışmamaktadır. FAT32 ise neredeyse tüm işletim sistemi ve cihazlarla uyumlu biçimde çalışabilmektedir. FAT açısından son büyük revizyon olan FAT32, günümüzde hala genel kullanımda olan tek sürümdür.

Dosya Sistemleri Sebebiyle Kaybettiğiniz Verileri Kurtarın!

İster FAT32 ister NTFS isterse başka bir dosya sistemi olsun, bu sistemler zaman zaman veri kaybına yol açabilecek sıkıntılar yaşayabilirler. Sistemin çökmesi, ani güç kayıpları ve benzeri süreçler, bilgisayarınızda bulunan tüm verilerin birdenbire silinmesine yol açabilir. Bu gibi bir durum, özellikle verilerin yedeklerini barındırmadığınızda ciddi maddi kayıplara dahi neden olabilmektedir. Peki, böylesi bir veri kaybında ne yapmanız gerekir?

Gold Data, kaybettiğiniz verileri geri getirmek konusunda uzman personeli ve teknolojik laboratuvar ortamında çalışmalar yürütmektedir. Veri kurtarma konusunda yüksek başarı oranına sahip olan Gold Data ile hemen iletişime geçerek, avantajlı teklifler alabilirsiniz.