icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

Son günlerde kullanıcılar için büyük bir tehlike oluşturan Cryptolocker virüsü özellikle e-mail yolu ile bulaşarak insanların bilgisayarlarını kullanılamaz hale getirmektedir. Peki Cryptolocker virüsü nedir? 

Crytolocker virüsünü sisteminizde çalıştırmaya başladıktan dakikalar sonra bütün verileriniz son derece güçlü olan bir algoritma ile şifrelenir. Verilerinizin şifrelenme işlemi sona erdikten sonra ise karşınıza çıkan bir pencerede sizden para ödemeniz istenir. Belirtilen parayı ödemediğiniz takdirde şifrelenmiş olan verileriniz açılmaz. Veriler ücret miktarı ise vakit geçmeye devam ettikçe artmaya devam eder. Ücreti ödeme şekli ise Bitcoin’dir.

Crypto virüs adı ile tanınan bu virüs çeşidi Cryptolocker nedir denildiğinde, Türkçe karşılığı fidye virüsü olarak da belirtilebilen bir virüs çeşididir. Tamamen fidye yazılımların karşılığı olarak bilgisayarınızda önemli verilerinizin şifrelenmesi için kullanılan ve bu nedenle bulaştıktan sonra dosyaları şifreleyerek sistem geri düzelmesi için sizden Bitcoin üzerinden para talep eden bir sistemdir. Bu sistemde Ödeme yapılması durumunda kilidi açacakları, aksi durumda da tüm verilerinizi kaybedeceğiniz tehdidiyle karşı karşıya kalırsınız.

Cryptolocker Nasıl Yayıldı?

Bu virüsün yayılmasının sebebi yine bir açıktan kaynaklanmaktadır. PDF sistemlerinde yer alan bir açık sayesinde bu virüsler PDF dosyaları içerisine kolay bir şekilde yerleştirilebilmektedir. Virüs size bir e-mail gönderdikten sonra o e-maili açmanız için türlü adımlar izlemektedir. Eğer merak ederek e-maili açarsanız virüs arka planda aktif olur ve şifreleme işlemi başlatılır.

Çeşitli yeni yazılımlarla beraber açık bulunmasıyla beraber bulaşan bu virüs, günümüzde genelde PDF dosyaları üzerinden yayılır. Virüsler pdf dosyalarının içerisine eklenerek, kişiler ilgili PDF dosyasını masumca indirdiklerinde, bilgisayarını ele geçiren bir yapı ile karşı karşıya kalırlar. Bilgisayarı şifreleyerek kilitler ve kullanıcının bilgisayarındaki tüm veriler şifrelendiğine dair uyarı çıkartır. Zararlı yazılım olarak tanınan bu fidye yazılımının amacı, Bitcoin üzerinden tamamen verilerin tekrar kurtarılması için kullanıcıdan para talebinde bulunmaktır.

Bir başka yöntem olarak e posta eklerini kullanarak kullanıcı bilgisayarını ele geçirmek isterler. Bu konuda da e postalarınızı kontrol ederken de dikkat etmelisiniz. Ekte yer alan veriler, hiç beklemediğiniz anda masum bir PDF dosyası gibi gözükse de, çok sonrasında olumsuz sonuçlarla sizi karşı karşıya bırakabilir. Bu noktada en yaygın yöntemlerden biri de sosyal mühendisliktir. Crpytolocker nedir diye sorulduğunda, genel olarak sosyal mühendisliğin karşılığıdır denilebilir. Bilgisayarınız kilitlenir ve size ikna kabiliyeti uygulanarak bilgisayarınızın şifrelenmesini sağlayıp, sizden para talep eder.

Phishing Yöntemi ile Crypto Virüs Saldırısı 

Crypto virüs ile ilgili Türkçe karşılığı oltalama olarak bilinen, phishing yöntemi kullanılarak da virüslerin y ayıldığı görülmektedir. Sahte bir web sitesine giriş yapan kullanıcıya amaç, virüs dosyası indirtmektir. Bu şekilde insanların dikkatsizliklerinden faydalanarak bazı bilgileri doğru girmelerini ve kullanıcı dosyayı indirtmeye dair yönlendirmede bulunur. Bu dosyayı indirip açtıktan sonra, bilgisayarınızda bir tür virüs dosyasını açmış olursunuz ve virüsü artık silemezsiniz. Silmek istediğiniz, silinebilir dosyalar ise doğrudan virüsün kopyasını silmek işleminden öteye gidemeyecektir.

Cryptolocker Virüsü Nasıl Silinir?

Cryptolocker virüsünü silebilmeniz son derece zordur. Ancak virüsün kopyalarını silmek biraz daha kolaydır. Virüs kopyaları, virüsü icat eden kişilere özenen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde genellikle bu taklit olan Cryptolocker virüsü kullanılır. Şifre çözme hizmetleri ve veri güvenliği sunan firmaların sitelerine ilgili e-maili gönderdikten sonra firmalar sizlere mail yolu ile buldukları çözüm dosyasını gönderirler. Bu dosyayı çalıştırdığınız zaman Cryptolocker virüsü silinir.

Cryptolocker virüsünden korunabilmek için sisteminize güncel bir antivirüs yazılımı kurmalısınız. Sürekli güncel tuttuğunuz antivirüs programı ile birlikte ek önlemler de almalısınız. Özellikle kaynağı belli olmayan e-mailleri asla açmamalısınız. Açmanız gereken mailleri de antivirüs programı ile taratmalısınız. Kendi sisteminizi nasıl koruyabileceğinizin püf noktalarını daha detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz.