icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

APFS (Apple File System – Apple Dosya Sistemi) nedir, ne işe yarar? Sorusuna yanıt verebilmek için, öncelikle macOS dosya sistemini incelemek yararlı olacaktır. macOS işletim sisteminde Extended (genişletilmiş), Case Sensitive (Büyük – Küçük Harfe Duyarlı), Encrypted (Şifreli) ve Journaled (Günlüklü) olmak üzere dört farklı dosya formatı kullanılır. APFS ise Apple tarafından geliştirilen ve halihazırda kullanılan en yeni dosya sistemidir.
APFS Nedir, Ne İşe Yarar?

APFS (Apple File System – Apple Dosya Sistemi) Nedir?

Apple, kullanıcı deneyimini artırmak; ürünlerinde daha üretken ve verimli kullanım sunmak amacıyla dosya sisteminde farklılıklar ve güncellemeler yapar. APFS şeklinde kısaltılan dosya sistemi ise halihazırda kullanılan, en yeni ve güncel dosya sistemidir. Bu dosya sistemi, daha önceleri kullanılan Mac OS Extended adlı dosya sisteminin yerini alarak, 2017 yılında IOS tabanlı cihazlarda kullanılmaya başlamıştır. Bugün satın alınan IMac, Macbook ve Mac Mini cihazlarda APFS dosya sistemi kurulu haldedir.

Apple File System (APFS), SSD ve flaş depolama için özel olarak optimize edilmiş, verimliliği artırılmıştır. Fakat standart HDD ile de kullanılabilir. Windows işletim sistemine sahip cihazlarda kullanmadığınız bir USB sürücüyü veya SSD’yi biçimlendirirken APFS opsiyonunu kullanmalısınız. APFS ile daha önce kullanılan dosya sistemleri karşılaştırıldığında dikkat çeken ve öne çıkan ilk detay hız artışıdır. APFS, önceki dosya sistemlerine kıyasla ciddi oranda hızlandırılmış bir dosya sistemidir.

Apple Dosya Sistemi, macOS 10.13 ve ileri sistemleri kullanan Mac bilgisayarlar için geliştirilmiş özel bir dosya sistemidir. Güçlü şifreleme, anlık görüntüler, alan paylaşımı ve geliş dosya sistemi temelleri gibi alternatifsiz özellikleriyle öne çıkar. Yeni nesil Mac bilgisayarlarda bulunan SSD/Flash depolama alanı için optimize edilmiş bir dosya sistemi olan APFS, standart HDD’ler ve harici, direkt bağlanmış depolama alanına sahip olan eski tip sistemlerde de sorunsuzca kullanılabilir. macOS 10.13 ya da sonraki sistemleri kullanan Mac bilgisayar kullanıcıları, aşağıda sıralanan Apple Dosya Sistemi biçimlerinden herhangi birisini seçebilir:

  • APFS: APFS biçimini kullanır. Şayet büyük – küçük harfe veya şifreli bir biçime ihtiyaç duymuyorsanız bu opsiyonu tercih edebilirsiniz.
  • APFS (Şifreli): APFS biçimini kullanır ve disk bölümünü şifreler.
  • APFS (Büyük – Küçük Harfe Duyarlı): APFS biçimini kullanır. Klasör ve dosya isimlerinde büyük – küçük harfe karşı duyarlıdır.
  • APFS (Büyük – Küçük Harfe Duyarlı, Şifreli): APFS biçimi kullanır. Klasör ve dosya isimlerinde büyük – küçük harfe karşı duyarlıdır ve disk bölümünü şifreler.

Önemli! Apple dosya sistemi kaynaklı sorunlar karşısında uzman yardımına başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır. Zira Apple dosya sisteminden kaynaklı sorunların çözümü için ileri seviye teknik, bilgi ve deneyim gerekir. Hatalı veya ihmali herhangi bir davranış sonucunda telafisi güç ve hatta zararın boyutuna göre imkansız sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. APFS kaynaklı problemlerin çözümü için uzman personelimize başvurabilir, koşulsuz memnuniyet odaklı hizmet anlayışımızdan yararlanabilirsiniz.

Apple File System (APFS) Ne İşe Yarar?

Apple File System (APFS), şifreleme dikkate alınarak geliştirilmiş patentli bir dosya sistemi olarak karşımıza çıkar. Apple Dosya Sistemi (APFS), iPhone, iPad, iPod touch, Mac, Apple TV ve Apple Watch gibi Apple platformlarının tamamında kullanılabilir. SSD ve flaş depolama için özel olarak optimize edilen APFS sayesinde birçok önemli özellikten yararlanılabilir. Alternatiflerine kıyasla benzersiz bir yazarken kopyalama tasarımına sahip olan Apple File System’in başlıca özellikleri şunlardır:

  • İleri düzey şifreleme,
  • Yazarken kopyalama,
  • Anlık görüntüler,
  • Alan paylaşma,
  • Dosyaları ve dizinleri klonlama,
  • Atomik güvenli kaydetme temel ögeleri ve geliştirilmiş dosya sistemi esasları,
  • Hızlı dizin büyüklüğü belirleme özellikleri,
  • Maksimize edilmiş performans,
  • Veri güvenilirliği.

Alan Paylaşma

Apple Dosya Sistemi, istendiği takdirde depolama alanı ayırabilme özelliğine sahiptir. Bir tek Apple Dosya Sistemi kapsayıcıda birden çok disk bölümü mevcutsa, kapsayıcıda bulunan boş alan paylaşılabilir ve gerekmesi halinde disk bölümlerinden herhangi birine ayrılabilir. Disk bölümlerinin her biri, kapsayıcının tamamının sadece bir bölümünü kullanabilir; dolayısıyla, kapsayıcının toplam büyüklüğünden, kapsayıcıdaki disk bölümlerinin tamamınca kullanılan alanın çıkarılmasıyla birlikte kullanılabilir alan hesaplanır.

Birden Fazla Disk Bölümü

macOS 10.26 ve sonraki sistemlerde, Mac’in başlatılabilmesi amacıyla kullanılan bir Apple File System kapsayıcının asgari beş disk bölümü içermesi gerekir. Söz konusu beş disk bölümü şunlardır:

  • Ön Yükleme Disk Bölümü

Ön yükleme disk bölümü şifrelenmemiştir. Kapsayıcıda bulunan her bir sistem, disk bölümünün başlatılması adına gerekli verileri içerir.

  • VM Disk Bölümü

VM disk bölümü şifrelenmiştir. macOS tarafından şifreli takas dosyalarının saklanması amacıyla kullanılır.

  • Kurtarma Disk Bölümü

Kurtarma disk bölümü şifrelenmemiştir.

  • Sistem Disk Bölümü

Sistem disk bölümü; Mac’in başlatılabilmesi için gereken dosyaların tamamı ile macOS tarafından yerel olarak yüklenen uygulamaların tamamını içerir.

  • Veri Disk Bölümü

Veri disk bölümü; fotoğraflar, videolar, belgeler, müzikler vb. değişebilen verilerin tamamını içerir. Bunun yanı sıra AppleScript ve Automator uygulamaları da dahil olmak üzere kullanıcı tarafından yüklenen uygulamaların tamamını içerir. Veri disk bölümünde bulunan diğer ögeler ise kullanıcı, kurum veya üçüncü parti uygulamalar tarafından yüklenen özel yazılım çerçeveleri ve arka plan programlarıdır.