icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

İşletim sistemlerinde FAT32 ve NTFS dosya sistemi olarak kullanılmaktadır. Microsoft Windows 2000 ve NT gibi işletim sistemlerinin yeni sürümlerinde ve sonraki sürümlerde kullanılan NTFS aynı zamanda FAT32’nin halefidir. FAT32 ise dosya sistemlerinin en eski sürümlerinden biridir. DOS ve Windows işletim sistemlerinin eski sürümlerinde kullanılmaktadır. XP öncesi sürümlerde FAT32 dosya sistemi kullanılmaktadır.
FAT32 ve NTFS Farkı Nedir?

FAT32 ve NTFS arasında birçok fark vardır. Bu farkların başında ise NTFS sisteminin günlük tutmanın yardımıyla sistemde yapılan değişiklikleri izleyebilmesidir. Buna karşın FAT32 bu seviyede çalışamamaktadır. Bunun yanı sıra NTFS büyük dosya ve birim boyutlarını destekleyerek verimli bir veri organizasyonu sağlamaktadır.

FAT32 Nedir?

FAT32, 1970’li yıllarda Windows işletim sistemi için geliştirilmiş en eski dosya sistemidir. Bu sistem 500 K’dan daha küçük boyutlardaki disket sürücüler için tasarlanmıştır. Bu dosya sisteminin FAT12, FAT16 ve FAT32 olmak üzere üç farklı versiyonu vardır. Diskteki dosya ve yapının boyutunda her versiyon farklılık gösterir. FAT dosya sistemi ilk kez MS-DOS’ta kullanılmıştır. Burada sabit sürücünün azami boyutu 512 K bölümden oluşan 32 MB’lık sektörlerdir. FAT32 çıkarılabilir sürücülerle, depolama aygıtlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

FAT32 sürücüsünde yer alan dosyanın boyutu maksimum 4 GB olarak şekildedir. FAT32’de yapılacak bölümler 8 TB’tan küçük olmalıdır. Bu sistemi kullanımın en büyük sorunu ise herhangi bir güvenlik sağlamamasıdır. FAT16 sistemi dâhili parçalanma konusunda sorunludur ve dosya içi erişim korumasından yoksundur.

FAT32 Disk Alanı

FAT32 dosya sisteminde, kontrol verileri dosya sisteminden ayrı olarak depolayan bağlantılı bir ayırma kullanılmaktadır. Bu diski ayırma tablosu, bir dizideki her disk bloğu için bir öğe içermektedir. Bir dosyaya atanmış olan disk bloğu, ilişkili FAT bileşeni bir sonraki bloğa gitmektedir. Bu sebeple disk bloğu ve FAT öğesi, bağlantılı tahsis şeklinde disk bloğu ile aynı bilgileri içeren bir birimi birlikte oluşturmaktadır.

Bir dosyanın dizin girişi, disk bloğunda ilk sıranın adresini tutar. Bu disk bloğuna denk gelen FAT öğesi ise ikinci disk bloğunun adresini içermektedir. Son disk bloğunda FAT öğesi, dosyanın sonunu gösterecek şekilde özel bir kod içerir.

NTFS Nedir?

NTFS, 1990’lı yılların sonunda hayatımıza girmiştir ve Windows sistem sürücüsüyle birlikte, çıkarılabilir sürücüler için tasarlanmıştır. NTFS’nin temel amacı FAT dosya sisteminin sınırlamalarını ortadan kaldırmaktadır. Çoklu akış, hataya dayanıklılık, veri kurtarma, genişletilmiş dosya boyutu ve güvenlik gibi özellikler içermektedir.

NTFS dosya sistemi, sürücüde gerçekleştirilen işlemleri izlemektedir. Bunun sonucunda hataları, gölge kopyaları, disk kotası sınırlarını, şifrelemeyi ve sabit bağlantıları hızlı bir şekilde kurtarabilecek günlükler tutmaktadır. NTFS, FAT32’te oranla daha büyük dosya boyutlarıyla, sürücü birimini destekleyebilmektedir. Şifreleme Dosya Sistemi adında bir şifreleme sistemiyle NTFS dosya içeriğine yetkisiz erişimleri de engellemektedir.

NTFS Disk Alanı

NTFS, farklı disklerde yer alan sektör boyutlarına bağlı değildir. Bu sistem kümeler kavramını kullanır. Kümeler, disk alanı tahsisindeki bitişin bir gruba verilen isimdir. Diskte mantıksal bir bölüm birimdir ve birimdeki ayrılmış boş kümeleri belirtmek adına bitmap dosyası kullanılmaktadır. Kullanılmayan kümelerin kaydını tutmak için de bir dosya vardır. Bir ses seti, 32 birime kadar bölümlerin kapasitesini aşmanın bir yolunu sağlamaktadır.

NTFS, ana dosya tablosu yani MFT’nin önyükleme kesimiyle kullanıcı ve sistem dosyalarından oluşmaktadır. Ana dosya tablosu ise FAT tablosuna benzer. Birimdeki dosya ve klasörler hakkındaki tüm ayrıntılar buradadır. Önyüklemenin varlığı ise her birimi önyüklenebilir hale getirmiştir.

FAT32 ve NTFS Arasındaki Farklar

FAT32 ve NTFS dosya sistemleri arasında birçok farklılık bulunmaktadır. Bu farklılıklardan temel olanları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • FAT32’nin yapısı çok basitken, NTFS yapısı oldukça karmaşıktır.
  • FAT32 herhangi şifreleme sağlamaz ve güvenlik açısından oldukça kısıtlıdır. NTFS güvenlik ve şifreleme ile etkinleştirilir.
  • NTFS, FAT32’ye göre büyük dosya adlarıyla birlikte daha büyük birim boyutlarını ve büyük dosyaları destekleyebilmektedir.
  • NTFS dosya sisteminin performansı, hataları tolere edebildiği için FAT’ye göre daha yüksektir.
  • Veri kaybetmeden FAT dosya sistemlerini diğerlerine dönüştürmek kolayken, NTFS dönüşümünü gerçekleştirmek oldukça zordur.
  • NTFS durumunda dosyalara daha hızlı erişilirken, FAT32 görece olarak daha yavaştır.
  • NTFS günlük kayıt ve sıkıştırma gibi özelliklere sahipken FAT32’de bunları bulamazsanız.

Gold Data ile Tüm Dosya Sistemlerinde Veri Kurtarma

Her ne dosya sistemi kullanırsanız kullanın, veri kaybı tehlikesi barındıran birçok durumla karşılaşabilirsiniz. Verileriniz kaybolması, beraberinde birçok sorunu da getirecektir. Verilerinizi kurtaramamak size ciddi maddi kayıplar yaşatabilmektedir. Hem NTFS hem de FAT32 dosya sistemlerinde veri kaybının yaşanma riski olan durumlar mevcuttur.

Veri kaybı yaşadığınızda ise Gold Data’ya başvurarak, tüm verilerinizi kurtarabilirsiniz. Gold Data, dosya sistemi ne olursa olsun, yüksek başarı oranıyla verilerinizi kurtarmak adına birçok çalışma yürütmektedir. Disklerinizi kargolayarak Gold Data uzmanlarına ulaştırabilir, bu sayede gelişmiş bir laboratuvarda veri gizliliği politikasıyla, tüm verilerinizi kurtarabilirsiniz. Hemen bizimle iletişime geçerek ekonomik fiyatlardan faydalanabilir, verilerinizi yeniden kazanabilirsiniz.