icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

SSD (Solid – State Drive, Katı Hal Sürücüsü), veri depolama aygıtıdır. SSD, verileri kalıcı olarak depolamak amacıyla tümleşik devre tertibatlarından yararlanan depolama sistemidir. Veri depolamada geleneksel depolama aygıtlarına kıyasla farklı bir yöntem kullanan SSD, daha hızlı erişim ve daha düşük gecikme süresi özellikleri ile öne çıkar. Zamanla elektromanyetik sürücülerin kullanımı azalmış, SSD kullanımı ivmeli bir oranda artmıştır. SSD’lerin şu özellikleri, bu değişimin başlıca nedenidir:

  • Fiziksel darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Sessiz çalışır.
  • Daha hızlı erişim ve daha düşük gecikme süresine sahiptir.

SSD’ler yeni bir teknoloji kullanılarak hard disklerin geliştirilmiş halidir. HDD’ye kıyasla çok daha hızlı bir veri kayıt sistemi olan SSD’ler, özellikle üretkenliği ve verimliliği öne alan kullanıcılar için idealdir. SSD üzerine kurulan işletim sistemi sayesinde bilgisayarın açılış, kapanış ve veri işleme sürelerinde fark edilir bir kısalma yaşanır. SSD’ler de hızlarına göre kendi içinde farklı türlere ayrılır. Daha hızlı bir SSD, zamandan tasarruf sağlanmasına ve daha üretken olunmasına yardımcı olur.
SSD’den Nasıl Tam Performans Alınır?

SSD Nedir, Ne İşe Yarar?

SSD (Solid – State Drive), veri depolamada sabit diskler yerine kullanılan ve Türkçeye “Katı Hal Sürücüsü” şeklinde tercüme edilen veri depolama aygıtıdır. Sabit disklere kıyasla daha hızlı ve güvenlidir. Kompakt bir yapıya sahip olan SSD, klasik hard disklerin aksine, mekanik plakalar üzerinden değil, bellek yongalarını kullanarak işlev gösterir. Bu işlevsel özelliğinin kullanıcılara sunduğu en önemli avantaj, hızlı kullanım sunmasıdır. SSD’lerin hızlı kullanım sunması;

  • İşletim sistemlerinin daha kısa sürede açılması,
  • Uygulama ve işlemlerin daha hızlı açılması ve çalıştırılması,
  • Oyun içi yükleme sürelerinin kısaltılması,
  • Veri kopyalama ve taşıma gibi transfer işlemlerinin kısa zamanda gerçekleştirilmesi gibi avantajları da beraberinde getirir.

Katı Hal Sürücülerinde mekanik parça bulunmaz. Bu nedenle, fiziki etkenlere ve darbelere karşı direnç göstererek güvenli ve korunaklı kullanım sağlar. Görece yeni nesil depolama aygıtı olarak ifade edilebilen SSD’ler, kapasiteleri itibariyle genellikle 120 GB depolama hacminden başlayarak artmaktadır. Katı Hal Sürücüleri, işlevsel özellikleri itibariyle büyük oranda benzerlik gösterse de kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır.

Masaüstü PC’lere ve notebook cihazlara HDD sürücüleri ile aynı SATA portu üzerinden takılabilen SSD’ler yaygın kullanıma sahip olsa da mSATA ve M2 şeklinde ifade edilen küçük SATA portları üzerinden girişi yapılarak kullanılabilen küçük, kompakt ve hızlı SSD çeşitleri de mevcuttur. Minimal tasarımı ile ön plana çıkan ultrabook cihazlarda genellikle mSATA sürücüler tercih edilir. Günümüz cihazlarının birçoğu da bu tür SSD’ler için anakart desteğine sahiptir.

USB bağlantısı ile kullanılabilen ve taşınabilir olması nedeniyle tercih edilen SSD’ler de mevcuttur. SSD kullanıcılarının, işletim sistemi, programlar, grafik uygulamaları ve oyunları SSD sürücü üzerine kurması; söz konusu dosyalar dışındaki dosyaları ise HDD sürücüler üzerine kurması tavsiye edilir. SSD’ler hakkında bilgi verdikten sonra, SSD kullanıcıları tarafından merak edilen “SSD’den nasıl tam performans alınır?” sorusuna yanıt verelim.

SSD Performansı Nasıl Artar?

Veri depolamanın hızlı, sessiz ve güvenli yolu olan SSD’ler, çevresel faktörler veya SSD yapısından kaynaklanan sorunlar sebebiyle eksik performans gösterebilir. SSD’lerin beklenen performansı göstermemesi halinde uzman yardımı almak gerekir. Zira, SSD üzerinde yapılacak hatalı veya ihmali bir davranış sonucunda telafisi güç sonuçlarla karşılaşılabilir. Fakat, SSD performansını artırmak adına başvurulabilecek yararlı yöntemler de yok değildir.

İşletim Sistemi Optimizasyonu ve Güncellemesi

SSD sürücünüzden tam performans almak için yapmanız gereken ilk işlem, işletim sisteminizi güncelleyerek optimum duruma getirmektir. Windows 11 için aranan sistem gereksinimlerini karşılamanız halinde Windows 11, karşılamaması halinde ise Windows 10 kurmanız tavsiye edilir. Zira, en yeni işletim sistemi, eksik yönler giderilerek optimize edilmiş işletim sistemi olduğu için en yüksek verimi almanızı sağlayacaktır.

AHCI Mod Etkinleştirme

AHCI mod aktif edildiği takdirde harici bellek performansında olumlu bir değişiklik gözlenir. BIOS yardımıyla aktif edebileceğiniz AHCI modunu, işletim sistemini kurdurduktan sonra da etkinleştirebilirsiniz. SSD performansını artırmak amacıyla uygulayabileceğiniz bir diğer adıma geçelim.

TRIM

TIRM, çoğu zaman aktif durumda olmakla birlikte, bazı cihazlarda pasif konumdadır. SSD hızını korumak ve sürücü ömrünü artırmak amacıyla kullanabileceğiniz TRIM özelliğini aktif etmek için komut istemine erişmelisiniz. Komut istemi üzerinden “fsutil behavior query disabledeletenotify” komutunu girmelisiniz. İlgili komutu doğru olarak girmeniz halinde 0 (aktif) değeriyle, yanlış girmeniz halinde ise 1 (deaktif) değeri ile karşılaşacaksınız. Buradan, TRIM aktif – deaktif durumunu kontrol edebilirsiniz.

Yazılım Optimizasyonu ve Güncellemesi

SSD sürücünüzden eksiksiz yararlanmak için tam performans almanız gerekir. SSD’nizden tam performans alabilmek için uygulamanız tavsiye edilen bir başka yöntem, yazılım optimizasyonu ve güncellemesidir. Ürün yazılımlarınızın güncel olması, önceki sürümlerdeki eksikliklerin giderilerek optimize edilmesi ve kusursuz işlev göstermesine yardımcı olur. Bu bakımdan, yazılımların güncel olmasına dikkat etmeniz yararlı olacaktır.

  • Önemli! SSD performansını artırmak için başvurabileceğiniz araç ve yöntemleri sizlerle paylaştık. Fakat, özellikle belirtmekte yarar var ki, SSD’lerden tam performans elde etmek için mutlaka detaylı ve teknik bir analiz yapılması, ilgili SSD’nin performansına olumsuz etki eden faktörlerin belirlenmesi ve uzman marifetiyle optimize edilmesi gerekir. Başta SSD performansı olmak üzere SSD’lere dair şikayetlerinizin tamamı için tarafımızla irtibat kurabilir, koşulsuz memnuniyet odaklı hizmetimizi deneyimleyebilirsiniz

SSD’ler, klasik sürücülere göre daha yeni bir teknoloji üzerine geliştirilmiş veri kayıt aygıtıdır. İlgili teknoloji ve aygıt hakkında bilgi sahibi olunmadan müdahale edilmesi, mevcut sorunla birlikte çok daha ciddi problemlerin yaşanmasına neden olabilir.

SSD ve SATA Arasındaki Fark Nedir?

SSD ve SATA diskler belirli açılardan benzerlik ve ortak özellik göstermekle birlikte, işlevsel açıdan farklı disklerdir. SSD ve SATA arasındaki farklar, disk edinmek isteyen kullanıcılarca merak konusudur. Öncelikle, her iki diskin ortak özelliklerinden söz edelim. Her iki disk türü de Windows, Linux ve iOS işletim sistemlerinde sorunsuz çalışır. Yine, bu iki disk çeşidi FAT32 ve NTFS formatlarını destekler. Her iki diskin başlıca ortak özellikleri bu şekildeyken farkları ise şunlardır:

  • SSD ve SATA disklerin fiziki boyutları birbirinden farklıdır. SSD’ler, kalın bir formda üretilen ve oldukça büyük boyutlara sahip olan SATA disklerin aksine, küçük bir boyuta ve ince bir forma sahiptir. Genellikle SD kart boyutlarında üretilen SSD’ler, ağırlığı açısından da USB belleklerle benzerlik gösterir.
  • SSD ve SATA arasındaki bir diğer önemli ayrım, okuma ve yazma hızlarına ilişkindir. SSD diskler SATA’lara oranla çok yüksek okuma ve yazma hızına sahiptir. Bu nedenle, depolama teknolojilerinde yazma ve okuma hızına önem veren kullanıcıların SSD disk kullanması önerilir.
  • SSD’ler SATA’lara kıyasla çok daha yeni bir teknolojiden yararlanır. SSD’lerin yeni bir teknolojiden yararlanıyor oluşu, birçok avantajı beraberinde getirir.
  • İki disk arasındaki bir diğer fark ise fiziksel etkenlere ve darbelere karşı gösterdikleri dirençtir. SSD’ler düşme ve çarpma gibi durumlara karşı daha dayanıklıdır. Zira, SSD’ler içerisinde hareketli parça kullanılmamaktadır. Dolayısıyla, uzun vadeli kullanım tercih eden kullanıcılar için oldukça idealdir.