icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

Cihazınız hala SATA 2 sabit sürücüsüne mi sahip? SATA 2 ile SATA 3 arasındaki farklı merak ediyor olabilirsiniz. Yazımızda, bu iki terimin ne olduğunu ve ne gibi özelliklerle birbirinden farklılık gösterdiğini el alıyoruz. Bu sayede cihazınızı SATA 3’e yükseltme yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

sata 2 ile sata 3 arasındaki fark nedir

SATA Nedir?

SATA terimi, Seri ATA’nın kısaltılmasıdır. Ana görevi, depolama aygıtları ile anakart arasında bir veri aktarımıdır. Burada bahsedilen depolama aygıtları sabit disk, optik sürücü veya farklı türde bir bileşen olabilir. Aşağıda spesifik hızları belirtilen SATA türleri, anlaşılacağı üzere okuma ve yazma hızlarıyla ilişkilendirilerek isimlendirilmiştir. 

Geçmişte ve günümüzde piyasaya sürülen SATA standartları:

SATA I: SATA 1.0 veya 1.5 Gb/s olarak da ifade edilir. Spesifik hızları 5 Gb/sn, 150 MB/sn (bant genişliği hacmi)’dir. 

SATA II: SATA 2.0 veya SATA 3 Gb/s olarak da ifade edilir. Spesifik hızları 3 Gb/sn, 300 MB/sn’dir.

SATA III: SATA, SATA 3.0 veya SATA 6Gb/s olarak da ifade edilir. Spesifik hızları 6 Gb/sn, 600 MB/sn’dir.

SATAe: SATA Express veya SATA 3.2 olarak da ifade edilir. Spesifik hızları 16 Gbit/sn, 1,97 GB/sn’dir.

SATA 2 ve SATA3 Kabloları Nasıl Ayırt Edilir?

Neredeyse tüm PC’lerde ana sabit sürücü arabirimi SATA 3.0’dır. Ancak 10-15 yaşından daha eski bir bilgisayarınız varsa hala SATA 2.0 bağlantı noktası bulunuyor olabilir. SATA 3.0, üçüncü nesil sata arabirimi olarak tanımlanır. 

Bilgisayarınızda SATA 2.0 veya SATA 3.0 olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz:

  • Birinci yol, PC kılavuzunu kontrol etmektir. Bu basit ve net bir yöntemdir. Eğer bilgisayarınızın kılavuzunu bulamıyorsanız, diğer yöntemleri deneyin.

  • İkinci yol, Diskinfo ve AIDA64 gibi programlar kullanmaktır. Bu programlar, bilgisayarınızın sabit sürücüleri ve bağlantı noktalarıyla ilgili olarak net bilgiler edinmenizi sağlar. 

  • Üçüncü yol, anakartınızın modelini kontrol etmektir. Bunun için PC’nizin modelini bilmeniz yeterli olacaktır. İlgili modeli internet üzerinden aratarak, anakart veri yolunun bir diyagramına erişebilirsiniz. Bu da cihazınızın hangi tür bir SATA’ya sahip olduğunu öğrenmenize yardımcı olacaktır.

  • Dördüncü yol, cihazınızın üzerindeki bazı işaretlere bakmaktır. Genellikle anakart üzerinde bulunan SATA bağlantı noktaları işaretleri, ancak PC’nizi söktüğünüzde size görünür olacaktır. Eğer bu konuda deneyiminiz yoksa diğer yöntemlerle başvurmanız önerilir.