icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

Dünya genelinde milyonlarca kişi veri depolamak ya da veri taşımak amacıyla flash bellekleri kullanıyor. Son yıllarda en yeni sürümüyle hız bakımından da beklentileri karşılayan bir donanıma kavuşan flash bellekler aynı zamanda veri kaybının ya da veri bozulmasının en sık yaşandığı aygıtlar oluyor. Peki, son derece basit bir mekanizmaya sahip olmasına karşın flash belleklerde neden bu denli yoğun bir şekilde veri kaybı veya bozulması meydana geliyor?

Bunun en yaygın nedeni herhangi bir işlem yapılırken aslında flash belleklerin çok daha hızlı olmadığının unutulmasıdır. Bir başka deyişle bilgisayar üzerinde, bellek ile bir işlem yapılırken aygıtın bilgisayardan çıkarılmasıdır. İşte bu durum son derece kolay bir şekilde veri bozulmalarına, veri kayıplarına sebebiyet verebiliyor. Aynı durum sadece bilgisayarlar değil diğer cihazlardan da aygıtın çıkarılması sırasında yaşanabilir.

Flash Bellek Bilgisayardan Ne Zaman Çıkarılmalı?

Bu aygıtları bilgisayardan çıkarmadan önce tüm işlemlerin tamamlandığından emin olmanız gerekiyor. İşlemlerin tamamı tamamlandıktan sonra bilgisayar ekranında açık olan USB sayfasını da kapatın. Birkaç saniye beklemeden asla flash belleği çıkarmayın. Çünkü bu aygıtlar çok hızlı olmadıklarından kapatma işleminin algılanması birkaç saniye alabilir.

İşletim sistemlerinde  usb atgıtların durdurulası için genelde saatin olduğu sağ köşede donanım kaldırma sihirbazı bulunur. Bunu kullanarak cihazın kullanımını durdurabilirsiniz. Pek çok flash bellek aygıtının arka bölümüne ışık eklenmesinin nedeni de aslında budur. Yanıp sönen ışık veri işlemenin devam ettiği anlamına gelen aygıt modelleri de yer alıyor. Eğer bu modelde bir aygıt kullanıyorsanız arka bölümünde yer alan ışığı kontrol ederek de bilgisayardan çıkarmanız gereken zamanı görebilirsiniz.