icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

NTFS (New Technology File System) yaygın olarak kullanılan, esnekliği ve gücüyle dikkat çeken dosya sistemlerinden biridir. Türkçeye Yeni Teknoloji Dosya Sistemi olarak geçen bu dosya sisteminin yapısına, avantajlarına ve dezavantajlarına dair tüm bilgileri sizin için hazırladığımız bu kılavuzda bulabilirsiniz.
NTFS Nedir? NTFS Dosya Sistemi Ne İşe Yarar?

NTFS’nin Yapısı

NTFS sistemi ayrıntılı dosya bilgilerini içeren MFT isimli yapıya dayanmaktadır. MFT ise Master File Table yani Ana Dosya Tablosu anlamına gelmektedir. NTFS, uzun isimlerin kullanılmasına izin verir fakat FAT32’den farklı olarak büyük ve küçük harfe duyarlıdır.

Dosyaları bulmak için gelişmiş bir yapı kullanan NTFS performans açısından oldukça etkileyicidir. NTFS bölümündeki dosyalara erişiminiz FAT tipi bölüme oranla çok daha hızlıdır. Teorik olarak NTFS bölüm boyutunun sınırı 16 eksabayt yani 17 milyar terabayttır.

NTSF’nin Özellikleri

NTFS, güvenli, sağlam ve yüksek performanslı bir dosya sistemi oluşturmak amacıyla Windows NT için özel olarak üretilmiş bir dosya sistemidir. Bunun yanı sıra yerel dosya sıkıştırma, şifreleme işlemlerini de destekler. OS/2 işletim sistemi içerisinde kullanılan IBM/Microsoft HPFS dosya sistemini temel almaktadır. Bunun yanı sıra Apple tarafından tasarlanmış olan HFS dosya biçiminde de bazı etkilerini görebilirisiniz.

NTFS dosya sisteminin bir diğer özelliği ise; MS-DOS ve Windows’un ilk sürümlerindeki FAT dosya sisteminin yerini almasıdır. Bu sistem son derece gelişmiş meta veri uyumluluğu ve performansıyla öne çıkar. Bunun yanı sıra kararlılık ve sabit disk alanının kullanımını optimize etmek için gelişmiş bir veri yapısı da dikkat çeker. Aynı zamanda güvenlik ve erişim kontrol listeleri gibi özelliklerle birlikte FAT32’nin üzerine birçok geliştirme içermektedir.

NTFS sisteminde bölüm için önerilen asgari boyut 10 megabayttır. Daha büyük boyutlar da mümkün olsa da, her bir hacim için pratik olarak önerilen maksimum boyut 2 terabayttır. Azami dosya boyutu, birimin boyutuyla sınırlandırılmıştır.

NTFS’nin Avantajları

Güvenli bir dosya sistemi olan NTFS’nin birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların bazıları şu şekildedir;

  • Güç kaybı ya da sistem arızası gibi durumlarda dosya sistemi tutarlılığını geri yükler. Bunun yanı sıra, kurtarılabilir verileri bu sektörden sağlıklı alanlara taşıyarak, kötü sektörler yeniden atanabilir.
  • Yalnızca kullanıcıların ve kullanıcı gruplarının erişebilmesi için dosyalar ve klasörler üzerinde izinler ayarlanabilmektedir. Bu vasıtayla daha gelişmiş bir güvenlik sistemi sunulur.
  • Depolama alanını denetlemenin aracı olarak disk kotaları destekler. Yöneticilerin her kullanıcının belirli bir sürücü ve bölümde depolayabileceği bilgi miktarını ayarlamasına da olanak tanır.
  • Depolama alanlarının artırılabilmesi için dosya sıkıştırma özelliğine imkan verir.
  • Disk birimlerine dosya sisteminde normal klasörler olarak ulaşılabilir.
  • Diskteki dosyalardan sırayla sıfır alanları kontrol eder ve boş alanları geri kazandırabilir.
  • Disk alanını korumak yerine, metadata ile boştaki alanları işletim sistemini bildirir.
  • Bir sürücüye eklenen, silinen ya da değiştirilen dosyaların kaydını tutar.

NTFS’nin Dezavantajları

NTFS dosya sistemi birçok açıdan kendinden önce gelen sistemlere oranla önemli avantajlar taşır. Buna karşın bazı dezavantajlardan da bahsetmek mümkündür. Bu dezavantajlar şu şekildedir;

  • Kendisi için ciddi oranda sabit disk alanına ihtiyaç duyar. Bu sebeple 400 megabayttan daha az boş disklerde kullanılması önerilmemektedir.
  • Windows 95, Windows 98, Windows ME ve MS-DOS ile uyumlu değildir.
  • Disketlerde kullanılamamaktadır.
  • Android işletim sistemleri kullanan akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar genellikle NTFS ile uyumlu değildir.
  • NTFS biçimli sürücüler Mac OS bilgisayarlarla okunabilmesine karşın yalnızca üçüncü taraf yazılımların yardımıyla yazılabilmektedir.
  • Dosya sisteminin performansı ve bant genişliğini garanti eden herhangi bir sistem barındırmamaktadır.
  • DVD oynatıcı, televizyon ve dijital kamera gibi eski aygıtlar NTFS depolama aygıtı için destek sunmamaktadır.
  • Sınırsız sayıda alt dizinle çalışmak mümkün değildir. Tek bir dizinde 16.000 klasör sınırı vardır.

NTFS’nin Kullanım Alanları

NTFS dosya sisteminin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu sistem Windows XP işletim sisteminden bu yana Microsoft işletim sistemleri tarafından kullanılan dosya sistemidir. Windows XP işletim sisteminin tüm Windows sürümleri, NTFS 3.1’i kullanır. Bunun yanı sıra harici bir sabit sürücüde de NTFS harika bir seçimdir. Bu sebeple harici sabit sürücülerde de yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Genel olarak küçük depolama kapasitesine sahip olan SD kartlar ve USB belleklerde kullanılmamaktadır. Bunun sebebi multimedya cihazlarıyla daha iyi bir uyumluluk sağlaması nedeniyle FAT32 ya da exFAT tercih edilmesidir.

NTFS Sürümleri

NTFS dosya sistemine, Microsoft’un ilk sürümünü geliştirdiği günden bu yana bir dizi güncelleme yapılmıştır. Bu dosya sisteminin ana sürümleri şu şekildedir;

  • NTFS 1
  • NTFS 1.1
  • NTFS 1.2
  • NTFS 3.0
  • NTFS 3.1

Son güncellemesiyle birlikte kullanılan NTFS 3.1, 2001 yılında kullanıcılara sunulmuştur. Bu sistem Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10’da kullanılmaktadır. Windows sürümüyle ilişkili olarak kimi zaman v4.0, v5.0 gibi ibareler görebilirsiniz. Son sürümlerde disk kotaları ve birim bağlaması noktaları gibi yeni bazı özellikler getirilmiştir.