icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

Çoğu zaman karşınıza çıkan harddisk türlerine baktığınızda SATA, SAS ya da SSD diskleri görürsünüz. SAS hdd türleri açılımı Serial Atached SCSI diskler olarak bilinen normal SCSI olarak bilinen disklerdir. Diğer bir tanımıyla yaparsak Small Computer System Interface diskler olarak bilinir ve hem performans hem de güvenlik anlamında çok daha çalışma hızlılığı yüksektir.

Daha önceleri SCSI komut seti üzerine geniş bir komut seti eklenerek kullanılan alanlar server dediğimiz sunucu tipi bilgisayarlar içerisinde SAS disklerin tercih edilmesiydi. Hala bugün, günümüzde de performansı yüksek olması sayesinde SATA HDD’ler geniş bir şekilde de kullanım alanına yaygın olduğu gibi tercih edilmektedir.

Komut setinin genişlemesi demek, SCSI 15 device destekliyorken SAS üzerinde ise seri bağlantı teknolojisi bu sınırı 16384 device değerlerine çıkartmayı başarmıştır. SAS teknolojisi amacı uzun vadede daha domine edeceği şekilde performanslı bir altyapı sağlaması ve insanların SCSI nin yerini almasını görerek tercihte bulunmasıdır.

Performans ve Güvenilirlik İçin SAS HDD’ler

Eğer bir sunucu üzerinde performans aranıyorsa ve çok daha güçlü, güvenli bir altyapı sağlanması bekleniyorsa bu alanda faydalanacağınız şey tabi ki SAS diskler olacaktır. Elbette günümüzde yeni teknolojiyle üretilmiş SSD diskler de bulunmakta olsa da, SAS ve SSD diskler, kendi içlerinde yüksek performans sağlayan ve birbirleriyle kıyaslanmayacak ayrı kategorilerde değerlendirilen disklerdir. İkisinin de bağlantı tipi farklı olması nedeniyle okuma ve yazma hızlarının çok daha yüksek olduğu, i o (input – output) değerlerinin buna göre daha yüksek ve normal düzeyde olması noktasında da SAS diskler tercih edilmektedir.

SAS diskler, sunucu tipi olarak kullanıma uygun olması noktasında önemli bir veri akışına sahiptir. Kablo tipi olarak Chip Select teknolojisi kullanılmakta ve bu sayede ayrı SAS disk üzerinde veri yazılabilir, okunabilir olması da önemlidir. Sunucuda bağlı 1 SAS disk üzerindeki tüm veriler, tek bir kablo ile beraber birçok SAS diske veri aktarılabilir, yazılabilir ve okunabilir olmasını da sağlamaktadır. HBA SAS portu, tek kablo ile birlikte 4 diske paralel bağlantı yapmanız ve bu veri aktarımını da çok basit bir şekilde gerçekleştirmeniz konusunda yardımcıdır.

SAS Disk Özellikleri

SAS HDD teknolojisi bugün 12G teknolojisi ile birlikte üretilmekte ve artık yeni sunucular olarak HBA ya da RAID kartlarıyla beraber değerlendirilmektedir. Bugün SAS 12G teknolojisine uygun şekilde altyapı sağlanırken, en iyi şekilde de siz de bu SAS diskleri tercih edebiliyorsunuz.

I/O değerleri çok daha performanslı olması kıyası SATA’ya göre yapılmakta olan SAS diskler, günümüzde herhangi bir sorgulama ya da veri aktarımı için çok iyi bir şekilde performans sağlamaktadır. SAS diskler, en iyi şekilde veri aktarımlarınızı yapacağınız ve ulaşacağınız en iyi dosya aktarım süreçlerinizi gerçekleştireceğiniz disk tipi olurken sunucular üzerinde güvenle kullanılmaktadır. 

SATA disklere göre performansı çok daha yüksektir. Çünkü SAS diskler, 2 ile 4 kanal arasında okuma – yazma işlemleri yapabildiği gibi en büyük avantajlarından biri de budur. Ayrıca I/O değerleri yüksek olması sayesinde de SATA’ya göre yüksek bir performans sağlamaktadır. 

SAS portu olan sunucular aynı zamanda SATA diskleri de kapsar. SAS 6G, SAS 12G teknolojisi ile üretilen pek çok sunucularda performansın çok daha yüksek olmasını sağlarken günümüzde SATA disklere göre aktif olma ve yazma işlemlerinizin de uygun bir şekilde en iyi performans olmasını sağlamaktadır.

Bu sayede veri depolama amacıyla kullanım sağlayabilir, yedekleme amacıyla tercih edebilir ya da sunucuda web sitesi çalıştırıyorsanız veri tabanlarınızın sorgularının saniyeler içerisinde tamamlanmasını da gerçekleştirirsiniz. Çünkü on binlerce satırı olan veri tabanlarında sorgu çalıştırmalar çok yüksek saniyelere SATA’da neden olurken, SAS disk performansıyla bunu aza indirebilirsiniz.

SQL’deki verilerin en iyi biçimde ve hızlı şekilde okunması için gerekli performansı sağlayan SAS diskler, SATA disklere göre I/O değerleri çok daha yüksektir. Bu sayede bir kayda ulaşmak istediğinizde I/O değerleri yüksek olan bir disk kullanmanız, veriyi bulmanızda ve daha pratik, hızlı şekilde veriye ulaşmanızda da yardımcı olacaktır. Bu anlamda SAS disklerin günümüz şartları içinde sunucular içinde performansa dayalı iyileştirmesi de çok yüksektir.

SAS diskler aynı zamanda SATA diskleri desteklemekte ve performans anlamında da destek sağlamaktadır. Ek olarak şu anda SATA disklerde 600 MB okuma yazma hızı bulunur. SAS ise SATA'nın rakip diski olarak görmek pek doğru değildir. Fakat SAS'ın SATA diskleri desteklemesiyle beraber SAS, SCSI karşısında avantajlı bir kullanım ortamı yarattığı için tercihi çok daha mümkündür. 

SAS disk tercih edilmesiyle beraber 8 metre uzunlukta kablo destekleyebildiği gibi diğer disklerde genelde bu değer 1 metre civarında olmaktadır. Ek olarak çoklu veri yolundan I/O yapmak istediğinizde de SAS diskler en iyi şekilde bunu destekleyecektir. Sonuç olarak bakıldığında paralel SCSI belli bir süre devam edecek olsa da yerini uzun vadede SAS disklere bırakacak, SAS diskler ile beraber çok daha iyi ve performanslı bir yapı kullanabilir olacaksınız.