icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98
Günümüz dünyasında veri depolama en önemli hususlardan biri haline geldi. Hem yeterli kapasite sunan hem de verilerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan sistemler de gün geçtikçe çoğalıyor. Gündemde olan konulardan biri de DAS nedir neden kullanılır sorusunun yanıtı oluyor. Öncelikle DAS nedir konusundan başlayalım.

DAS kelimesi “Direct Attached Storage” kelime grubunun kısaltılması ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Dilimize doğrudan bağlanan dijital depolama alanı şeklinde çevrilebilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse DAS depolama ağı içerisinde yer alan bir eleman değildir. DAS’ın günümüzde en çok kullanılan örnekleri arasında bilgisayarlara direkt olarak bağlanan harici hard diskler yer alır.

DAS, doğrudan bağlı depolama alanı anlamına gelen bir kavramdır. Alternatifleri ise ağ üzerinden bağlı depolama alanı (NAS) ve depolama alanı ağı (SAN) oluyor. Ancak DAS nedir neden kullanılır dendiğinde bazı avantajlardan söz etmek gerekir. Öncelikle yerel veri paylaşımı açısından son derece ideal bir veri depolama sistemi olduğundan söz etmek gerekir. 

DAS Avantajları Neler?

Pek çok açıdan diğer depolama sistemlerine göre daha avantajlı olan bu sistemin hız bakımından beklentileri fazlasıyla karşıladığını söyleyebiliriz. Diğerleri ile kıyaslandığında çok daha hızlı bir şekilde veri aktarımı ya da kullanımı söz konusu olabiliyor. Dosya sistemi noktasında da kullanıcının karar vermesi ve uygulaması mümkün olabiliyor. Ayrıca veriye erişim ya da aktarım bakımından daha kolay bir işlem trafiği söz konusudur.

Block level havuzundaki disklerin formatlanması gibi hususlarda adminin yönetimi alabiliyor olması da bu sistemin avantajları arasında yer alıyor. Söz konusu veri depolama alanının özellikle şirketler için gayet ideal olabildiğini belirtebiliriz. Depolanan verilere kimi zaman erişim sağlamak gerektiğinden çok sayıda admin tarafından kullanılan sistemler için en iyi veri depolama alanı olabiliyor.

DAS, SAN ve NAS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bilgisayarların hayatımıza girmeye başladığı dönemlerde DAS’ın tercih edilme sebebi aslında bu alandaki tek seçenek olmasıydı. İlk dönemlerde tek seçenek olduğundan bu depolama türü için herhangi bir terim dahi kullanılmıyordu. Ancak sonrasında SAN ve NAS terimlerinin hayatımıza girişi ile birlikte bu ürünlere DAS ismi verildi.

NAS tabiri ise ağ bağlantılı depolama sistemlerini tarif etmek için kullanılıyor. DAS’ın çalışma prensibindeki direkt bağlantı NAS için geçerli değil. Bir ağ üzerinden dosya paylaşımı ve depolama imkanı sunan bir sistemdir. Ağda kayıtlı olan dosyaya erişim yalnızca belirli kişilere verilir. Bu kişilerin yaptığı değişiklikler dosyada kalıcı olur ve ağdaki diğer kişiler dosyayı artık bu şekilde görmeye başlar.

SAN ise depolama alan ağı anlamına gelir. Veri merkezlerinde kullanılan sunucular için blok olarak depolama imkanı sağlayan ağ sistemleridir. Çok sayıda sunucuya sahip olan büyük işletmelerde DAS’ın üzerinde bir performans sergilemektedir. Ancak sunduğu bu hizmet SAN’ın biraz daha pahalı donanımlara sahip olmasına sebep olmaktadır.