Kullandığınız bilgisayarın üretiminde kullanılan tüm parçalar herhangi bir nedenle arızalanabilir. Sıklıkla arıza gösteren bilgisayar parçaları arasında belki de en önemlisi sabit disklerdir. Çünkü sabit diskler bilgisayarda kullanılan tüm verileri depolandığı yerdir. Sabit disklerin arızalanması durumunda bilgisayarınızdaki verilerin hiçbirini kullanamazsınız. Dolayısıyla sabit disk neden bozulur sorusu da bu noktada daha fazla önem kazanıyor.
Bilgisayarınızın darbe alması sabit diskin bozulması için yeterli bir neden olabilir. Aynı zamanda ani güç kesintileri de sabit disklerde görülen arıza nedenleri arasında yer alıyor. Ani güç kesintisi yaratmamak için bilgisayarınızı on off tuşunu kullanarak değil başlat çubuğuna tıklayarak kapatmanız çok daha akıllıca bir tercih olacaktır. Bilgisayarlardaki ısı artışı da sabit diskin arızalanmasına sebebiyet verebiliyor.
Sabit Disk Arıza Nedenleri
En yaygın nedenlerden biridir yetersiz ram oluyor. Çünkü bilgisayarınızdaki ram miktarı yeterli değilse sabit diskin bir bölümü ram olarak kullanılacaktır. Elbette sabit diskin bu şekilde kullanılması kullanım ömrünü de kısalta biliyor ve sonuç olarak sabit disklerde arıza kaçınılmaz bir hal alıyor.
Sabit disklerin kullanım ömrü genellikle 10 yıldır. Düzenli olarak bilgisayarın temizliğinin yapılmaması bu ömrü ciddi düzeyde kısalta biliyor. Bu nedenle bilgisayarınızın iç ve dış temizliğini düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Voltajın düşüp yükselmesi yani enerji dalgalanmaları sabit diskin bozulma nedenleri arasında yer alıyor. Bunu önlemek için de sigortalı priz kullanmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.
Harddisk Neden Bozulur?
Kullanıcıların birçok nedenden kaynaklı olarak sıklıkla yaşadıkları problemler arasında bulunan harddisk neden bozulur sorusuna çözüm bulmak için sorunun temelini araştırdıkları bilinir. Harddisk pek çok nedenden dolayı bozulmaktadır. Fiziksel bir hasar harddisklerin bozulma durumuna neden olabilir. Dizüstü bilgisayar ya da masaüstü bilgisayarınız olabilir. Bu bilgilerde bulunan harddisk, dışarıdan fiziksel bir darbe aldığında olası bir durum karşısında harddiskiniz bozulma ihtimali vardır.
Harddiskinizin bozulması durumlarında hard disk çalışmaya devam edebilir. Bazen ses geliyorsa sorun olduğuna işaret olabileceği gibi bazen bilgisayarı kapatıp açtıktan sonra veri kurtarma süreci ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hard disk neden bozulur? Konusunda bir diğer durum ise sıvı ile hard disk temas etmesidir. Bu ve benzer konularda da teknolojik bir cihaz ile sıvı temas ettiği için harddisk neden bozulur sorusunun cevabı verilmiş olur.
Bilgisayarın Harddiski Neden Bozulur?
Disk veri kurtarma noktasında dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlara göre harddiskler veri kurtarma noktasında dayanabilme süreleri birbirinden farklı olur. Uzun süre açık kalan dizüstü bilgisayardaki harddiskler, fazla ısınma yaptığı için çok daha hızlı şekilde bozulabilir. Bu tip durumlarda da hard disk bozulma sorunları meydana gelecektir.
Bilgisayarın uzun süre açık kalması, yoğun bir disk okuma – yazma işlemi, bilgisayar ısınırken hiçbir şekilde fanın yeterli gelmemesi ve benzer şekilde elektrik hattı vb. konuların tamamında bilgisayarda hard disk bozulma sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hdd Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Birçok nedenden dolayı bozulan hard disk neden bozulur konuları kadar ilgili olarak harddisk bozulduğu nasıl anlaşılır konusu da merakla sorulan sorulardan biridir. İpuçlarından biri dışarıya çıkardığı ses olacaktır. Hard disk bozulma olduğundan emin olmak için, hard disk çalışma anında dışarıya nasıl ses çıkardığına bakınız. Anısızın kapanan bir hard disk ile karşı karşıyaysanız, bozulmuş olacağı gibi okuma – yazma sorunları da meydana gelmiş olabilir.
Cihazınız açıkken sabit disk okuma sorunu meydana geldiyse, disk bozulmuş olabilir ve bu konularda verilerinizi okumuyorsa verileri geri kurtarma süreçlerine hazırlıklı olmalısınız demektir. SSD disklere göre çok eskiden beri mekanik yapısıyla hem avantajlı hem de uzun yıllar boyunca kullanım ortamı yaratan harddisklerin SSD disklere göre çok daha uygun fiyatlı ve geniş bir kapasiteye sahip olması sayesinde avantajları olmazsa olmazlar arasındadır.
Okuma yazma hızlarının yavaşlığıyla, teknolojik anlamında gelişim gösteren SSD disklerle birlikte ve tabi ki her geçen gün yenilenen teknolojiye dayanamayan, aşağıda kalan harddiskler, günümüzde birçok açıdan bozulmaya meyilli teknolojik altyapıya sahip olduğuna tanıklık edilir. En ufak bir darbe aldığında, hard disk içerisinde dönen plakaların okuma – yazma hızlarındaki teknik aksaklıkların yaşanma ihtimali çok yüksektir.
Herhangi bir şekilde dışarıdan gelecek darbelere her depolama cihazı gibi hard diskler de pek müsait değildir. Bu nedenle en ufak bir çarpma veya ezilme gibi problemlerde doğrudan sorun yaşayabilir; fiziksel bir arızalanma sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi konularda bariz olarak hem fiziksel hem de bilgisayara takarak okuma, yazma süreçlerini izleyip konunun ne kadar olumsuz durumda olduğunu fark edip bozulduğunu anlamanız da mümkün olmaktadır.
Fiziksel ya da sanal anlamda HDD bozulduğunda neden olan her ne sebepse, diskin okuma – yazma konusunda çok büyük bir hasarı yoksa, arızaya karşı tamir edilebilir birçok teknik eylem Gold Data tarafından uygulanır. Bu konuda firmanın sunduğu en uygun fiyat çalışmasıyla birlikte datalarınınızın bulunduğu bozuk hard disk içerisinden pratik bir şekilde kurtarılması konusunda destek alabilirsiniz.
Yetkin bir firmadan alacağınız profesyonel bir destek ile birlikte, dijital verilerinizi kurtarabilir ve en yetkin şekilde de faydalanabilirsiniz. Son derece profesyonel biçimde faydalanacağınız, hassas veri kurtarma noktasında da faydalanacağınız uygun bir firma olarak Gold Data ile isteklerinize uygun biçimde bozulan harddiskten veri kurtarma çalışmalarında en iyi desteği görebilirsiniz.